Wie zijn wij

Aireas is een initiatief van Jean-Paul Close en Marco van Lochem. Zij hebben beiden veel ervaring in de technische sector en het (internationale) zakenleven. Zij zijn ervan overtuigd dat een nieuwe aanpak nodig is voor het bereiken van hun doel, een schonere stad.

De initiatiefnemers hebben mensen om zich heen verzameld die bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Samen vormen ze Aireas, een coöperatieve vereniging. AiREAS kent geen traditionele projectleiding. Er staat niemand op de loonlijst. De deelnemers vormen een ronde tafel. Iedereen kan zijn bijdrage leveren en taken op zich nemen, in de buurt of waar hij werkt.

Een eerste resultaat is er: het Innovatief Luchtmeetsysteem (ILM). Hieraan werken deelnemers van Aireas binnen wetenschappelijke instellingen, overheden en bedrijven. Bijvoorbeeld: de universiteit levert de know how van fijnstofmetingen, de gemeente past een bestemmingsplan aan, iemand organiseert een themadag over schone lucht en gezondheid in zijn wijk.

Dit zijn de partijen die binnen AiREAS werken aan het Innovatief Luchtmeetsysteem:

logo-overzicht

Deelnemers krijgen ook iets terug. Nieuwe inzichten, nieuwe relaties en de positieve energie die het werken aan een belangrijk doel met zich meebrengt. En het belangrijkste, straks: een schonere stad. Iedereen kan meedoen: ervaar de inspiratie van het samen werken aan een betere leefomgeving.

Ondertussen kunt u ook, door uw eigen gedrag aan te passen, bijdragen aan schonere lucht. Bijvoorbeeld door eens wat vaker de fiets te pakken. Of door een nieuwe rijstijl aan te leren. Enkele voorbeelden:

Ga fietsen. Door vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te gebruiken, draagt u bij aan een schonere en prettigere omgeving. Daarnaast heeft u door meer te bewegen ook minder risico op gezondheidsklachten en overgewicht.

Toch de auto nodig? Probeer dan eens ‘het nieuwe rijden’.

Toe aan een nieuwe auto? Let bij de aanschaf op het energielabel. Eén van de minst vervuilende auto’s is de hybride: deze rijdt zowel op benzine als elektriciteit. Deze auto’s zijn duurder in de aanschaf, maar rijden heel zuinig. Nog beter is een elektrische auto. Deze stoot geen vervuilende stoffen uit en is bovendien heel stil.

Open haarden en kachels stoten veel fijn stof uit. U kunt de luchtvervuiling tegen gaan door weinig te stoken en zeker niet bij mist omdat de rook dan meer blijft hangen, en door te kiezen voor toestellen op gas of gesloten toestellen en deze goed te onderhouden.

Uw woning ventileren is erg belangrijk, omdat de binnenlucht meestal meer vervuild is dan de buitenlucht. Dit komt bijvoorbeeld door schoonmaakmiddelen, sigarettenrook, een open haard, het branden van kaarsen, bakluchten, de geiser, etc.